Joyeuse

Joyeuse is een gemeente in het Franse departement Ardèche (regio Rhône-Alpes) en telt 1545 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Largentière. De oorsprong van Joyeuse dateert volgens de legende uit de tijd van Karel de Grote, die hier na een veldslag zijn beroemde zwaard Joyeuse terugvond en als dank een fort liet bouwen.

Het pittoreske plaatsje met zijn zuidelijke karakter ligt aan de rivier La Baume en vormt een ideale basis om de Cevennen en de Ardèche te ontdekken. Als hoofdstad van het oude hertogdom Joyeuse heeft het stadje een rijke geschiedenis, waarvan het kasteel van de hertogen van Joyeuse uit de XVI eeuw, zijn kluizenaarstoren, de overblijfselen van de verdedigingsmuren en de toegangspoorten Sainte Anne en Jalès getuigen, maar ook de kerk van St. Pierre, de voormalige hertogelijke kapel.

Joyeuse is ook een oude zijdestad, met zijdespinnerijen, twijnerijen en oude winkeltjes die de sfeer van vroeger doen herleven, in het bijzonder tijdens het grote festijn dat ieder jaar in oktober wordt georganiseerd.

Een andere bezienswaardigheid in dit plaatsje is het kastanjemuseum waar het verhaal wordt verteld van de arbre à pain (“broodboom”) die wel 1000 jaar oud kan worden, en waarvan de vruchten vele generaties tot voedsel dienden en nog steeds in veel regionale recepten worden toegepast.

Het stadje bruist van de activiteiten. Met name de wekelijkse markt met zijn vele regionale producten is erg levendig. Onder de schaduwrijke platanen zijn er diverse terrasjes waar het prettig vertoeven is.